• GROSER
  • PRODUKTY
  • Blog
  • EVENTY
  • KONTAKT
Obraz

GROSER - wyśmienite sery kozie i owcze z Grodziska
z doliny rzeki Ner

W ciągu naszej działalności dokładnie opracowaliśmy receptury, dzięki którym powstają nasze produkty: kozie sery miękkie, świeże, dojrzewające, twarde i inne. Jesteśmy przekonani, że będą Państwu smakować i że jak raz spróbujecie naszych wyrobów, wielokrotnie będziecie po nie wracać.

​Sery kozie i owcze

  • Twarożek kozi
    ​
  • Fromage naturalny
    ​
  • Fromage z pieprzem kolorowym
    ​
<
>
Obraz
​Twaróg kozi o lekkiej, puszystej konsystencji, nie prasowany, nie mielony, z minimalną zawartością koziej podpuszczki. Wilgotny i delikatny, świetnie komponuje się z ziołami, świeżymi warzywami/owocami lub może być wykorzystany jako farsz do naleśników, pierogów. Produkt niesolony.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii
Przydatność do spożycia: 7 dni
Obraz
​Lekki, aksamitny kozi ser kwasowo-podpuszczkowy o zwięzłej konsystencji. Delikatna struktura pozwala rozkoszować się smakiem. Serek jest znakomitą propozycją na śniadanie, idealny do smarowania, zawiera naturalne Q10 z serwatki koziej. Fromage świetnie komponuje się z olejem dyniowym lub lnianym.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól
Przydatność do spożycia: 7 dni
Obraz
​Lekki, aksamitny kozi ser kwasowo-podpuszczkowy o zwięzłej konsystencji. Delikatna struktura pozwala rozkoszować się smakiem. Serek jest znakomitą propozycją na śniadanie, idealny do smarowania, zawiera naturalne Q10 z serwatki koziej. Fromage jest delikatnie zasolony solą morską i obtoczony świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, pieprz kolorowy mielony
Przydatność do spożycia: 7 dni
 
 
  • Fromage z pomidorem suszonym i ziołami
  • Fromage z przyprawą włoską
  • Gricotta kozia
  • Jogurtowiec
<
>
Obraz
Lekki, aksamitny kozi ser kwasowo-podpuszczkowy o zwięzłej konsystencji. Delikatna struktura pozwala rozkoszować się smakiem. Serek jest znakomitą propozycją na śniadanie,i dealny do smarowania, zawiera naturalne Q10 z serwatki koziej. Fromage jest zasolony solą morską i obtoczony ekologicznym pomidorem suszonym, bazylią, czosnkiem niedźwiedzim ze zbiorów ziół z najczystszych podlaskich rejonów Polski określonych mianem Zielonych Płuc Polski.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, zioła
Przydatność do spożycia: 7 dni
Obraz
Lekki, aksamitny kozi ser kwasowo-podpuszczkowy o zwięzłej konsystencji. Delikatna struktura pozwala rozkoszować się smakiem. Serek jest znakomitą propozycją na śniadanie, idealny do smarowania, zawiera naturalne Q10 z serwatki koziej. Fromage świetnie komponuje się z naszym olejem rzepakowym. Ciekawie dobrana mieszanka ziół nadaje zupełnie nowy wymiar smakowy temu niepozornemu serkowi, czyniąc go mocno ziołowym serem o ostrzejszym smaku.
Ser delikatnie muśnięty naszym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, zioła
Przydatność do spożycia: 7 dni
Aksamitny serek typu ricotta to delikatniejsza wersja naszego twarogu koziego naturalnego. Struktura jest gładka, jednolita bez grudek, nadaje się świetnie do farszu, do dipów, ale także dzięki swojej aksamitności można go jeść z dodatkiem owoców, warzyw. Wytwarzany z serwatki koziej. Idealny dla diety niskotłuszczowej, diabetycznej.
 
Skład: białko serwatki
Przydatność do spożycia: 5 dni
Obraz
​Ser uzyskany z masy parzonej, pasteryzowany, dzięki czemu może być serwowany nawet najmłodszym klientom Lokalnego Rolnika. Receptura sera oparta jest o technologię indyjskiego paneer. Ser jest mocno mleczny, delikatny, gdyż nie jest solony. Bardzo dobrze smakuje serwowany na słodko, jako deser. Może być także po zmieleniu użyty jako baza do naleśników, pierogów. Ser ma zwartą konsystencję, ale jest soczysty i wilgotny. Najlepiej smakuje dzieciom zapieczony, polany mlekiem kokosowym i posypany cukrem trzcinowym oraz wiórkami kokosowymi jako zdrowa alternatywa dla Rafaello. Jest też serem najmniej przetworzonym o minimalnej ilości dodatków.
 
Skład: mleko kozie pasteryzowane, kultury bakterii
Przydatność do spożycia: 7 dni

Sery kozie podpuszczkowe młode

  • Ser kozi podpuszczkowy z czarnuszką
  • Ser kozi podpuszczkowy z kozieradką
  • Ser kozi podpuszczkowy naturalny
  • Ser kozi podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim
<
>
Obraz
Miękki ser kozi podpuszczkowy młody z dodatkiem nasion czarnuszki. Produkowany z mleka niepasteryzowanego. Zwarta struktura pozwala na krojenie go w plastry/kostki. Idealny dodatek do śniadań. Charakterystyczna jest dla niego jak i dla wszystkich serów zaklasyfikowanych jako półtwarde młode, delikatna kwasowość, elastyczność, mocno mleczny smak i wilgotny miąższ. Doskonale się topi, grilluje, świetnie smakuje w zapiekankach, zupach serowych, jako składnik lasagne czy pizzy.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, czarnuszka, sól
Przydatność do spożycia: 10 dni
Obraz
Miękki ser kozi podpuszczkowy, młody z dodatkiem nasion kozieradki. Produkowany z mleka niepasteryzowanego. Zwarta struktura pozwala na krojenie go w plastry/kostki. Idealny dodatek do śniadań. Charakterystyczna jest dla niego jak i dla wszystkich serów zaklasyfikowanych jako półtwarde młode, delikatna kwasowość, elastyczność, mocno mleczny smak i wilgotny miąższ. Doskonale się topi, grilluje, świetnie smakuje w zapiekankach, zupach serowych, jako składnik lasagne czy pizzy.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, kozieradka, sól
Przydatność do spożycia: 10 dni
Miękki ser kozi podpuszczkowy, młody. Produkowany z mleka niepasteryzowanego. Zwarta struktura pozwala na krojenie go w plastry/kostki. Charakterystyczna jest dla niego jak i dla wszystkich serów zaklasyfikowanych jako półtwarde młode, delikatna kwasowość, elastyczność, mocno mleczny smak i wilgotny miąższ. Doskonale się topi, grilluje, świetnie smakuje w zapiekankach, zupach serowych, jako składnik lasagne czy pizzy.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól
Przydatność do spożycia: 10 dni
Obraz
Ser kozi podpuszczkowy, młody z ekologicznym czosnkiem niedźwiedzim, o zwartej konsystencji.
Najlepsze i naturalne źródło wapnia, białka, witaminy A i D oraz witamin z grupy B.
Charakterystyczna jest dla niego jak i dla wszystkich serów zaklasyfikowanych jako półtwarde młode, delikatna kwasowość, elastyczność, mocno mleczny smak i wilgotny miąższ. Doskonale się topi, grilluje, świetnie smakuje w zapiekankach, zupach serowych, jako składnik lasagne czy pizzy.
Dostępny także w wersji smakowej z suszonymi pomidorami.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, czosnek niedźwiedzi, sól
Przydatność do spożycia: 10 dni

​Sery kozie wędzone

  • Ser kozi wędzony naturalny
  • Ser kozi wędzony z czarnuszką
  • Ser kozi wędzony z orzechem włoskim
  • Ser kozi wędzony z pomidorem suszonym
<
>
Obraz
Ser kozi wędzony to nietuzinkowy oscypek:) to ser dojrzewający min. 2 tygodnie na deskach bukowych, następnie wędzony w dymie z drzew olchowych. Ser nadaje się do grillowania, topienia, dobrze smakuje jako dodatek do pizzy, sałatki, a także jako starter z gruszką i chilli.
Wędzony naturalnie!
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól
Przydatność do spożycia: 14 dni
Obraz
Ser kozi wędzony z czarnuszką to ser dojrzewający min. 2 tygodnie, następnie wędzony w dymie z drzew olchowych. Ser nadaje się do grillowania, topienia, dobrze smakuje jako dodatek do pizzy, sałatki a także jako starter z gruszką i chilli. Czarnuszka idealnie komponuje się z aromatem drewna olchowego podkreślając intensywniej jego smak.
Wędzony naturalnie!
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, czarnuszka
Przydatność do spożycia: 14 dni
Obraz
Ser kozi wędzony z dużą ilością orzecha włoskiego to ser dojrzewający min. 2 tygodnie, następnie wędzony w dymie z drzew olchowych. Ser nadaje się do grilowania, topienia, dobrze smakuje jako dodatek do sałatki.
Wędzony naturalnie!
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, orzech włoski
Przydatność do spożycia: 14 dni
Obraz
Ser kozi wędzony z pomidorem suszonym, bazylią i czosnkiem niedźwiedzim to ser dojrzewający min. 2 tygodnie, następnie wędzony w dymie z drzew olchowych. Dodatek wyselekcjonowanych ziół z Podlasia określanego mianem Zielonych Płuc Polski, czyni ten ser nie tylko smaczną ale i zdrową przekąską, każdy plasterek dostarcza cennych witamin w codziennej diecie.
Wędzony naturalnie!
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, zioła
Przydatność do spożycia: 14 dni

Sery kozie podpuszczkowe​

  • Feta kozia
  • Ser typu halloumi
<
>
Obraz
Feta kozia produkowana z mleka koziego niepasteryzowanego, leżakująca 2 miesiące w bukowych beczkach z solanką. Feta przed sprzedażą krojona jest w kostki i zalewana solanką, w której ser powinien pozostać aż do czasu spożycia, aby nie stracił charakterystycznej dla siebie wilgotności. Solanka chroni ser przed zepsuciem.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, zalewa solankowa
Przydatność do spożycia: 30 dni
Obraz
Ser w typie halloumi, półtwardy o zwartej konsystencji. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, najlepiej smakuje grillowany. Ze względu na wysoką temperaturę topnienia może być opiekany i grillowany zachowując swój kształt. Polecamy z miętą i świeżą sałatką z melona.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, sól
Przydatność do spożycia: 10 dni

​Sery kozie pleśniowe

  • Popielata koza
  • Puchate serduszko
  • Ser kozi typu camembert kozi/owczy
<
>
Obraz
Popielata koza to ser typu charollais z porostem pleśni geotrichum candidum. Jądro sera przypomina fromage-twarogowe, lekko kwasowe, aksamitne natomiast skórka sera pokryta popiołem jadalnym i porostem pleśni jest aromatyczna, wyrazista.W zależności od czasu dojrzewania młody 2 tygodniowy ser będzie miał skórkę delikatną, lekko aromatyczną, natomiast ten leżakujący ponad miesiąc wypływający miąższ i wyrazisty smak.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, kultury pleśni, sól
Przydatność do spożycia: 21 dni
Obraz
Serek kwasowo-podpuszczkowy typu fromage z dodatkiem specjalnych kultur pleśniowych penicillium camembeti, dzięki której powstaje charakterystyczny biały porost tworzący przyjemną kremową skórkę. Ser obtoczony jest popiołem jadalnym, który podkreśla działanie penicillium camemberti, nadaje smak sera oraz chroni przed rozwojem niepożądanej flory bakteryjnej.
Ser dojrzewający 2 tygodnie.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, kultury pleśni, sól
Przydatność do spożycia: 14 dni
Obraz
​Ser podpuszczkowy dojrzewający z dodatkiem specjalnych kultur pleśniowych penicillium camemberti, dzięki którym powstaje charakterystyczny biały porost tworzący przyjemną kremową skórkę. Ser obtoczony jest popiołem jadalnym, który podkreśla działanie penicillium camemberti, nadaje smak sera oraz chroni przed rozwojem niepożądanej flory bakteryjnej.
Ser dojrzewający miesiąc.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, kultury pleśni, sól
Przydatność do spożycia: 21 dni

​Sery dojrzewające i długo dojrzewające

  • Ser kozi dojrzewający z kozieradką
  • Ser dojrzewający owczo-kozi z kozieradką
  • Ser kozi wysoko dogrzewany typu Bergkase
<
>
Obraz
Ser z dodatkiem nasion kozieradki dojrzewający minimum 5 tygodni w optymalnej temperaturze 12 stopni Celsjusza na deskach bukowych. Półtwardy typu holenderskiego, miękki, elastyczny o łagodnym smaku i zapachu, lekko orzechowy o równomiernym oczkowaniu.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, kozieradka
Przydatność do spożycia: 14 dni
Obraz
Ser dojrzewający owczo-kozi z kozieradką to ser typu gouda produkowany w proporcji 50% mleka owczego oraz 50% mleka koziego. Dojrzewający minimum 3 miesiące. Ser delikatny, elastyczny. Świetnie się topi, najsmaczniejszy jest spożywany bez termicznej obróbki na desce serów.
 
Skład: mleko kozie pasteryzowane, mleko owcze pasteryzowane, podpuszczka, kultury bakterii, sól, kozieradka
Przydatność do spożycia: 21 dni
Obraz
Ser kozi z pasteryzowanego mleka koziego produkowany w 8 kg kręgach, pielęgnowany naturalnie na suchą skórkę. Bardzo interesujący, aromatyczny, lekko słodki, bez oczkowania.
 
Skład: mleko kozie pasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól
Przydatność do spożycia: 21 dni
  • Ser owczy Polne Kwiaty
  • Ser GROSERAN
<
>
Obraz
Ser wysokodogrzewany z pasteryzowanego mleka owczego pozyskiwanego od początku kwietnia do końca lipca skąd genezę bierze jego nazwa "Kwiaty Polne". Ser mocno aromatyczny, pielęgnowany na suchą skórkę przez minimum 5 miesięcy. Produkowany w 6 kg kręgach, co pozwala na równomierne długie dojrzewanie i osiągnięcie najlepszych walorów smakowych.
Laureat Grand Prix 2018 podczas konkursu Festiwal Sera i Wina we Wrocławiu.
 
Skład: mleko owcze pasteryzowane, podpuszczka, kultury bakterii, sól
Przydatność do spożycia: 21 dni
Obraz
Ser typu parmezan dojrzewający minimum 1,5 roku. Dzięki tak długiemu leżakowaniu w 8 kg kręgach na deskach bukowych i naturalnej pielęgnacji ser ma intrygujący smak, nie można przejść obok niego obojętnie. Idealny do wina, na deskę serów.
Wielokrotny laureat na polskich konkursach serowarskich.
 
Skład: mleko kozie pasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól
Przydatność do spożycia: 30 dni

​Nabiał kozi

  • Mleko kozie 0,7l
  • Jogurt kozi
<
>
Obraz
Zalety włączenia mleka koziego do codziennej diety:
Alternatywa dla alergików –Niski poziom kazeiny oraz śladowe ilości laktozy.
Bogactwo witamin i minerałów– mleko kozie zawiera więcej minerałów – magnezu, fosforu, wapnia, kwasu foliowego, potasu i selenu – niż mleko krowie. Poza tym jest bogatsze w witaminy, zwłaszcza w witaminę A, B1, B2, B13, D, E i PP.
 
Jeden kubek koziego mleka to prawie 35% dziennego zapotrzebowania na wapń i 20% dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę.
 
Wzmocnienie układu odpornościowego – mleko kozie zawiera selen, niezbędny minerał śladowy, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Poprawa nastroju ¬- mleko kozie zawiera tryptofan, który bierze udział w produkcji neuroprzekaźnika.
Mniejsza toksyczność- kozy uznawane są za jedynych przeżuwaczy, które skutecznie filtrują i izolują z pożywienia wszystkie zanieczyszczenia, w tym metale ciężkie.
 
Skład: mleko kozie niepasteryzowane
Przydatność do spożycia: 4 dni
Obraz
Jogurt kozi stanowi doskonały zamiennik dla mleka krowiego i jego przetworów. Wysoka zawartość wapnia oraz dobra przyswajalność tego składnika mineralnego, pomaga w prawidłowej budowie mocnych i zdrowych kości oraz zębów.
Jogurt kozi dostarcza także znacznej ilości fosforu, który bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
 
Skład: mleko kozie pasteryzowane, kultury bakterii
Przydatność do spożycia: 10 dni

Sklep farmerski

W ramach działalności gospodarstwa GROSER w Grodzisku prowadzimy sklep farmerski z naszymi własnymi wyrobami.
Nasze produkty
​GROSER Monika Lasoń
Grodzisko 4
95-030 Rzgów, woj. łódzkie
email: biuro@groser.eu
tel.: 535 000 754

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej
"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Obraz
  • GROSER
  • PRODUKTY
  • Blog
  • EVENTY
  • KONTAKT