Nasze produkty

W ciągu naszej działalności dokładnie opracowaliśmy receptury, dzięki którym powstają nasze produkty: kozie sery miękkie, świeże, dojrzewające, twarde i inne. Jesteśmy przekonani, że będą Państwu smakować i że jak raz spróbujecie naszych wyrobów, wielokrotnie będziecie po nie wracać.



Wyszukaj produkty:
  • Sery kozie

      PODPUSZCZKOWY
      Z kozieradką

      Miękki ser kozi podpuszczkowy, młody z dodatkiem nasion kozieradki. Produkowany z mleka niepasteryzowanego. Zwarta struktura pozwala na krojenie go w plastry/kostki. Idealny dodatek do śniadań. Charakterystyczna jest dla niego jak i dla wszystkich serów zaklasyfikowanych jako półtwarde młode, delikatna kwasowość, elastyczność, mocno mleczny smak i wilgotny miąższ. Doskonale się topi, grilluje, świetnie smakuje w zapiekankach, zupach serowych, jako składnik lasagne czy pizzy.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, kozieradka, sól

      Przydatność do spożycia: 10 dni

      fromage
      Naturalny

      Lekki, aksamitny kozi ser kwasowo-podpuszczkowy o zwięzłej konsystencji. Delikatna struktura pozwala rozkoszować się smakiem. Serek jest znakomitą propozycją na śniadanie, idealny do smarowania, zawiera naturalne Q10 z serwatki koziej. Fromage świetnie komponuje się z olejem dyniowym lub lnianym.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól

      Przydatność do spożycia: 7 dni

      Podpuszczkowy
      Ser kozi z czarnuszką

      Miękki ser kozi podpuszczkowy młody z dodatkiem nasion czarnuszki. Produkowany z mleka niepasteryzowanego. Zwarta struktura pozwala na krojenie go w plastry/kostki. Idealny dodatek do śniadań. Charakterystyczna jest dla niego jak i dla wszystkich serów zaklasyfikowanych jako półtwarde młode, delikatna kwasowość, elastyczność, mocno mleczny smak i wilgotny miąższ. Doskonale się topi, grilluje, świetnie smakuje w zapiekankach, zupach serowych, jako składnik lasagne czy pizzy.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, czarnuszka, sól

      Przydatność do spożycia: 10 dni

      Fromage
      z pieprzem kolorowym

      Lekki, aksamitny kozi ser kwasowo-podpuszczkowy o zwięzłej konsystencji. Delikatna struktura pozwala rozkoszować się smakiem. Serek jest znakomitą propozycją na śniadanie, idealny do smarowania, zawiera naturalne Q10 z serwatki koziej. Fromage jest delikatnie zasolony solą morską i obtoczony świeżo mielonym pieprzem kolorowym.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, pieprz kolorowy mielony

      Przydatność do spożycia: 7 dni

      Twarożek kozi

      Twaróg kozi o lekkiej, puszystej konsystencji, nie prasowany, nie mielony, z minimalną zawartością koziej podpuszczki. Wilgotny i delikatny, świetnie komponuje się z ziołami, świeżymi warzywami/owocami lub może być wykorzystany jako farsz do naleśników, pierogów. Produkt niesolony.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii

      Przydatność do spożycia: 7 dni

      Fromage
      z pomidorem suszonym i ziołami

      Lekki, aksamitny kozi ser kwasowo-podpuszczkowy o zwięzłej konsystencji. Delikatna struktura pozwala rozkoszować się smakiem. Serek jest znakomitą propozycją na śniadanie,i dealny do smarowania, zawiera naturalne Q10 z serwatki koziej. Fromage jest zasolony solą morską i obtoczony ekologicznym pomidorem suszonym, bazylią, czosnkiem niedźwiedzim ze zbiorów ziół z najczystszych podlaskich rejonów Polski określonych mianem Zielonych Płuc Polski.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, zioła

      Przydatność do spożycia: 7 dni

      Fromage
      z przyprawą włoską

      Lekki, aksamitny kozi ser kwasowo-podpuszczkowy o zwięzłej konsystencji. Delikatna struktura pozwala rozkoszować się smakiem. Serek jest znakomitą propozycją na śniadanie, idealny do smarowania, zawiera naturalne Q10 z serwatki koziej. Fromage świetnie komponuje się z naszym olejem rzepakowym. Ciekawie dobrana mieszanka ziół nadaje zupełnie nowy wymiar smakowy temu niepozornemu serkowi, czyniąc go mocno ziołowym serem o ostrzejszym smaku.

      Ser delikatnie muśnięty naszym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, zioła

      Przydatność do spożycia: 7 dni

      Gricotta kozia

      Aksamitny serek typu ricotta to delikatniejsza wersja naszego twarogu koziego naturalnego. Struktura jest gładka, jednolita bez grudek, nadaje się świetnie do farszu, do dipów, ale także dzięki swojej aksamitności można go jeść z dodatkiem owoców, warzyw. Wytwarzany z serwatki koziej. Idealny dla diety niskotłuszczowej, diabetycznej.

      Skład: białko serwatki

      Przydatność do spożycia: 5 dni

      Jogurtowiec

      Ser uzyskany z masy parzonej, pasteryzowany, dzięki czemu może być serwowany nawet najmłodszym klientom Lokalnego Rolnika. Receptura sera oparta jest o technologię indyjskiego paneer. Ser jest mocno mleczny, delikatny, gdyż nie jest solony. Bardzo dobrze smakuje serwowany na słodko, jako deser. Może być także po zmieleniu użyty jako baza do naleśników, pierogów. Ser ma zwartą konsystencję, ale jest soczysty i wilgotny. Najlepiej smakuje dzieciom zapieczony, polany mlekiem kokosowym i posypany cukrem trzcinowym oraz wiórkami kokosowymi jako zdrowa alternatywa dla Rafaello. Jest też serem najmniej przetworzonym o minimalnej ilości dodatków.

      Skład: mleko kozie pasteryzowane, kultury bakterii

      Przydatność do spożycia: 7 dni

      Podpuszczkowy
      naturalny

      Miękki ser kozi podpuszczkowy, młody. Produkowany z mleka niepasteryzowanego. Zwarta struktura pozwala na krojenie go w plastry/kostki. Charakterystyczna jest dla niego jak i dla wszystkich serów zaklasyfikowanych jako półtwarde młode, delikatna kwasowość, elastyczność, mocno mleczny smak i wilgotny miąższ. Doskonale się topi, grilluje, świetnie smakuje w zapiekankach, zupach serowych, jako składnik lasagne czy pizzy.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól

      Przydatność do spożycia: 10 dni

      Podpuszczkowy
      Ser kozi z czosnkiem niedźwiedzim

      Ser kozi podpuszczkowy, młody z ekologicznym czosnkiem niedźwiedzim, o zwartej konsystencji. Ser kozi z czosnkiem doskonały dla koneserów dobrego smaku i osób szukających naturalnych produktów najlepszej jakości.
      Najlepsze i naturalne źródło wapnia, białka, witaminy A i D oraz witamin z grupy B.
      Charakterystyczna jest dla niego jak i dla wszystkich serów zaklasyfikowanych jako półtwarde młode, delikatna kwasowość, elastyczność, mocno mleczny smak i wilgotny miąższ. Ser kozi z czosnkiem doskonale się topi, grilluje, świetnie smakuje w zapiekankach, zupach serowych, jako składnik lasagne czy pizzy.
      Dostępny także w wersji smakowej z suszonymi pomidorami.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, czosnek niedźwiedzi, sól

      Przydatność do spożycia: 10 dni

      wędzony
      naturalny

      Ser kozi wędzony to nietuzinkowy oscypek:) to ser dojrzewający min. 2 tygodnie na deskach bukowych, następnie wędzony w dymie z drzew olchowych. Ser nadaje się do grillowania, topienia, dobrze smakuje jako dodatek do pizzy, sałatki, a także jako starter z gruszką i chilli.

      Wędzony naturalnie!

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól

      Przydatność do spożycia: 14 dni

      wędzony
      z czarnuszką

      Ser kozi wędzony z czarnuszką to ser dojrzewający min. 2 tygodnie, następnie wędzony w dymie z drzew olchowych. Ser nadaje się do grillowania, topienia, dobrze smakuje jako dodatek do pizzy, sałatki a także jako starter z gruszką i chilli. Czarnuszka idealnie komponuje się z aromatem drewna olchowego podkreślając intensywniej jego smak.

      Wędzony naturalnie!

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, czarnuszka

      Przydatność do spożycia: 14 dni

      wędzony
      z orzechem włoskim

      Ser kozi wędzony to nietuzinkowy oscypek:) to ser dojrzewający min. 2 tygodnie na deskach bukowych, następnie wędzony w dymie z drzew olchowych. Ser nadaje się do grillowania, topienia, dobrze smakuje jako dodatek do pizzy, sałatki, a także jako starter z gruszką i chilli.

      Wędzony naturalnie!

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól

      Przydatność do spożycia: 14 dni

      wędzony
      z pomidorem suszonym

      ​Ser kozi wędzony z pomidorem suszonym, bazylią i czosnkiem niedźwiedzim to ser dojrzewający min. 2 tygodnie, następnie wędzony w dymie z drzew olchowych. Dodatek wyselekcjonowanych ziół z Podlasia określanego mianem Zielonych Płuc Polski, czyni ten ser nie tylko smaczną ale i zdrową przekąską, każdy plasterek dostarcza cennych witamin w codziennej diecie.

      Wędzony naturalnie!

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, zioła

      Przydatność do spożycia: 14 dni

      Feta kozia

      Ser solankowy kozi typu Feta produkowany z mleka koziego niepasteryzowanego, leżakujący 2 miesiące w bukowych beczkach z solanką. Ser solankowy kozi typu Feta przed sprzedażą krojony jest w kostki i zalewany solanką, w której ser powinien pozostać aż do czasu spożycia, aby nie stracił charakterystycznej dla siebie wilgotności. Solanka chroni ser kozi feta przed zepsuciem. Ser feta kozi zachwyca więc swoim smakiem i aromatem przez dłuższy czas. Świetnie nadaje się do sałatek, kanapek i do przekąsek solo. Kozi ser feta to absolutny hit na stołach naszych klientów!

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, zalewa solankowa

      Przydatność do spożycia: 30 dni

      Ser w typie halloumi

      Ser w typie halloumi, półtwardy o zwartej konsystencji. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, najlepiej smakuje grillowany. Ze względu na wysoką temperaturę topnienia może być opiekany i grillowany zachowując swój kształt. Polecamy z miętą i świeżą sałatką z melona, choć oczywiście możliwości podania jest znacznie więcej. Na pewno znajdziesz własny pomysł na wykorzystanie sera koziego halloumi w swojej kuchni – w domu, restauracji lub hotelu. Nasz produkt jest wyrazisty, smaczny i pełnowartościowy, dlatego pozwoli Ci na nowo odkryć możliwości, jakie daje ser kozi halloumi podczas gotowania. Serdecznie zachęcamy do składania zamówień online. Gwarantuje najlepszą jakość sera koziego halloumi.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, sól

      Przydatność do spożycia: 10 dni

      Pleśniowy
      Popielata koza

      Popielata koza to ser typu charollais z porostem pleśni geotrichum candidum. Jądro sera przypomina fromage-twarogowe, lekko kwasowe, aksamitne natomiast skórka sera pokryta popiołem jadalnym i porostem pleśni jest aromatyczna, wyrazista.W zależności od czasu dojrzewania młody 2 tygodniowy ser będzie miał skórkę delikatną, lekko aromatyczną, natomiast ten leżakujący ponad miesiąc wypływający miąższ i wyrazisty smak.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, kultury pleśni, sól

      Przydatność do spożycia: 21 dni

      pleśniowy
      Puchate serduszko

      Serek kwasowo-podpuszczkowy typu fromage z dodatkiem specjalnych kultur pleśniowych penicillium camembeti, dzięki której powstaje charakterystyczny biały porost tworzący przyjemną kremową skórkę. Ser obtoczony jest popiołem jadalnym, który podkreśla działanie penicillium camemberti, nadaje smak sera oraz chroni przed rozwojem niepożądanej flory bakteryjnej.

      Ser dojrzewający 2 tygodnie.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, kultury pleśni, sól

      Przydatność do spożycia: 14 dni

      pleśniowy
      Ser typu camembert

      ​Ser podpuszczkowy dojrzewający z dodatkiem specjalnych kultur pleśniowych penicillium camemberti, dzięki którym powstaje charakterystyczny biały porost tworzący przyjemną kremową skórkę. Ser obtoczony jest popiołem jadalnym, który podkreśla działanie penicillium camemberti, nadaje smak sera oraz chroni przed rozwojem niepożądanej flory bakteryjnej.

      Ser dojrzewający miesiąc.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, kultury pleśni, sól

      Przydatność do spożycia: 21 dni

      Dojrzewający
      Ser kozi z kozieradką

      Ser z dodatkiem nasion kozieradki dojrzewający minimum 5 tygodni w optymalnej temperaturze 12 stopni Celsjusza na deskach bukowych. Półtwardy typu holenderskiego, miękki, elastyczny o łagodnym smaku i zapachu, lekko orzechowy o równomiernym oczkowaniu.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól, kozieradka

      Przydatność do spożycia: 14 dni

      dojrzewający
      owczo-kozi

      Ser dojrzewający owczo-kozi z kozieradką to ser typu gouda produkowany w proporcji 50% mleka owczego oraz 50% mleka koziego. Dojrzewający minimum 3 miesiące. Ser delikatny, elastyczny. Świetnie się topi, najsmaczniejszy jest spożywany bez termicznej obróbki na desce serów.

      Skład: mleko kozie pasteryzowane, mleko owcze pasteryzowane, podpuszczka, kultury bakterii, sól, kozieradka

      Przydatność do spożycia: 21 dni

      Dojrzewający
      Wysoko dogrzewany typu Bergkase

      ​Ser kozi z pasteryzowanego mleka koziego produkowany w 8 kg kręgach, pielęgnowany naturalnie na suchą skórkę. Bardzo interesujący, aromatyczny, lekko słodki, bez oczkowania.

      Skład: mleko kozie pasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól

      Przydatność do spożycia: 21 dni

      GROSERAN
      ser typu parmezan

      Ser typu parmezan dojrzewający minimum 1,5 roku. Dzięki tak długiemu leżakowaniu w 8 kg kręgach na deskach bukowych i naturalnej pielęgnacji ser ma intrygujący smak, nie można przejść obok niego obojętnie. Idealny do wina, na deskę serów.

      Wielokrotny laureat na polskich konkursach serowarskich.

      Skład: mleko kozie pasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, sól

      Przydatność do spożycia: 30 dni

      nabiał kozi
      Mleko kozie 0,7l

      Zalety włączenia mleka koziego do codziennej diety:

      • Alternatywa dla alergików –Niski poziom kazeiny oraz śladowe ilości laktozy.
      • Bogactwo witamin i minerałów– mleko kozie zawiera więcej minerałów – magnezu, fosforu, wapnia, kwasu foliowego, potasu i selenu – niż mleko krowie. Poza tym jest bogatsze w witaminy, zwłaszcza w witaminę A, B1, B2, B13, D, E i PP.
      • Jeden kubek koziego mleka to prawie 35% dziennego zapotrzebowania na wapń i 20% dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę.
      • Wzmocnienie układu odpornościowego – mleko kozie zawiera selen, niezbędny minerał śladowy, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
      • Poprawa nastroju – mleko kozie zawiera tryptofan, który bierze udział w produkcji neuroprzekaźnika.
      • Mniejsza toksyczność- kozy uznawane są za jedynych przeżuwaczy, które skutecznie filtrują i izolują z pożywienia wszystkie zanieczyszczenia, w tym metale ciężkie.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane

      Przydatność do spożycia: 4 dni

      Jogurt kozi

      Jogurt kozi stanowi doskonały zamiennik dla mleka krowiego i jego przetworów. Wysoka zawartość wapnia oraz dobra przyswajalność tego składnika mineralnego, pomaga w prawidłowej budowie mocnych i zdrowych kości oraz zębów.

      Jogurt kozi dostarcza także znacznej ilości fosforu, który bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

      Skład: mleko kozie pasteryzowane, kultury bakterii

      Przydatność do spożycia: 10 dni

  • Sery owcze

      Podpuszczkowy
      z czarnuszką

      Miękki ser kozi podpuszczkowy młody z dodatkiem nasion czarnuszki. Produkowany z mleka niepasteryzowanego. Zwarta struktura pozwala na krojenie go w plastry/kostki. Idealny dodatek do śniadań. Charakterystyczna jest dla niego jak i dla wszystkich serów zaklasyfikowanych jako półtwarde młode, delikatna kwasowość, elastyczność, mocno mleczny smak i wilgotny miąższ. Doskonale się topi, grilluje, świetnie smakuje w zapiekankach, zupach serowych, jako składnik lasagne czy pizzy.

      Skład: mleko kozie niepasteryzowane, podpuszczka kozia, kultury bakterii, czarnuszka, sól

      Przydatność do spożycia: 10 dni

      dojrzewający
      owczo-kozi

      Ser dojrzewający owczo-kozi z kozieradką to ser typu gouda produkowany w proporcji 50% mleka owczego oraz 50% mleka koziego. Dojrzewający minimum 3 miesiące. Ser delikatny, elastyczny. Świetnie się topi, najsmaczniejszy jest spożywany bez termicznej obróbki na desce serów.

      Skład: mleko kozie pasteryzowane, mleko owcze pasteryzowane, podpuszczka, kultury bakterii, sól, kozieradka

      Przydatność do spożycia: 21 dni

      wysokodogrzewany
      Polne Kwiaty

      Ser wysokodogrzewany z pasteryzowanego mleka owczego pozyskiwanego od początku kwietnia do końca lipca skąd genezę bierze jego nazwa „Kwiaty Polne”. Ser mocno aromatyczny, pielęgnowany na suchą skórkę przez minimum 5 miesięcy. Produkowany w 6 kg kręgach, co pozwala na równomierne długie dojrzewanie i osiągnięcie najlepszych walorów smakowych.

      Laureat Grand Prix 2018 podczas konkursu Festiwal Sera i Wina we Wrocławiu.

      Skład: mleko owcze pasteryzowane, podpuszczka, kultury bakterii, sól

      Przydatność do spożycia: 21 dni

Kontakt

Grodzisko 4, 95-030 Rzgów, woj. łódzkie

Więcej